Joga in dihanje - biti v trenutku

Medeja
25. 9. 2015

Ko sem se začela ukvarjati z jogo sem imela težave … v bistvu z vsem. Z ravnotežjem, s trebušnimi mišicami, z zapestji, z dihanjem! Kako dihati? Kako naj človek diha v asani? Ali sploh diha?

Sem tisti tip človeka, ki je težko pri miru. Sršeni v riti pa to. Ko sem se spravila k jogi, je bila moj največji izziv koncentracija. Kako ohraniti misli pri stvari, kako naj ne zbezljam stran k jutrišnjemu kosilu, recimo. Kaj bom jutri kuhala? Zakaj še nisem pometla? Kdo ve, kakšna zima bo letos. Kaj je že tisto z lešniki? Če je lešnikov precej, bo zima kakšna? Letos bi si lahko kupila nov plašček. Ne? To mi gre zelo od rok. Odtavati. In kako naj se človek potem zbere, se oklene trenutka? Z dihanjem.

Vsi mojstri meditacije pravijo, da se je meditacije najlažje naučiti s spremljanjem dihanja. Ah, naučiti ... lotiti. Vdih in izdih. Pozorni na ravno hrbtenico, trebuh, prepono, pljuča. Najlažje se ujamemo v trenutek s spremljanjem našega dihanja. Zamišljamo si, kako zrak polni naša pljuča, kako se z vsakim izdihom malo bolj sprostimo. Moji napadi panike so me naučili, da plitvo dihanje, dihanje s prsnim košem, ne koristi. Niti ni pravilno. Pravilno dihanje je tisto, ki se začne v trebuhu. Z globokim dihanjem sproščamo napetost, mišice, odpiramo pljuča. Globoko dihanje povezuje um in telo. Globoko dihanje vpliva na razpoloženje, saj sprošča endorfine.

Z globokim dihanjem krepimo mišice, masiramo notranje organe, sproščamo bolečino, izboljšujemo držo in kvaliteto krvi, krepimo srce. In seveda, dobimo več kisika v možgane! Adijo anksioznost!

Joga in dihanje

Takšen princip dihanja se uporablja tudi pri jogi. Pranajama, umetnost dihanja ali zavestno usmerjanje dihanja. V določenih asanah je kdaj težko sploh najti dih, kaj šele da bi se ukvarjali s pravilnim dihanjem. Z vajo človek prileze tudi do tega. Joga in dihanje gresta z roko v roki. Ko se postavimo v določeno asano, z dihanjem umirimo telo in um ter masiramo notranje organe. Dihanje naj bo globoko. Počasno, umirjeno. Skozi nos.

Načeloma velja, da s postavljanjem v asano vdihnemo, z zavzemanjem ali zapuščanjem asane pa izdihnemo.

Brez panike, jaz se zmedem tako, da pozabim dihati. Ampak je fino biti čimbolj dosleden, ker je učinek asane tako res večji. In koristi položaja zapečatene.

Dihanje naj bo sproščeno.

Če dihanje ni sproščeno, se tudi telo ne more sprostiti. Če telo ni sproščeno, tudi um ne bo sproščen. In če um ni sproščen, potem nismo deležni vseh koristi, ki nam jih joga ponuja.

Zmagovalno

Ujjayi (sanskrtski jezik) ali zmagovalen. Dihanje pri jogi je zmagovalno dihanje. Če se le da, pri jogi uporabljamo Ujjayi pranajamo. Počasno, enakomerno in globoko. Joga je lahko samo rekreacija, človek od nje vzame, kar želi oziroma kar potrebuje. Tudi jaz sem začela tako. Vendar sem sčasoma začelo jogo bolj spoštovati, začela sem ceniti tisti čas na blazini ter ga hotela užiti maksimalno. Biti v trenutku. Ohranjati misli in dihati. Zdaj jogo apliciram tudi v vsakdan in vsakdanje dejavnosti. In večkrat se v dnevu, v tistem prijetnem delu dneva, ujamem, da sem v trenutku. In počutim se zmagovalno.

Če te o dihanju, kontroli in manipulaciji diha, zanima več, ti lahko priskoči na pomoč e-priročnik Skrivnosti dihalnih tehnik, ki vam lahko hitro izboljšajo zdravje in počutje.

Mislim, da sedaj bolj razumem tiste, ki rečejo, da živijo v trenutku. Kako? Zdaj je ta trenutek, že naslednji trenutek ga ni več. Z dihanjem. S pravilnim dihanjem. Vdihni, zapri oči, zapakiraj negativno, napolni pljuča, trebuh. In izdihni. In z izdihom pusti, da negativnosti odletijo stran.

Namaste.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram