Ujjayi pranajama – zmagovalni dih

Medeja

UJJAYI PRANAJAMA

Zmagovalno ali oceansko. Oceansko zato, ker zveni kot ocean. Ali Darth Vader. Po želji. Dihanje, ki osredotoča, prizemlji in pomaga pri koncentraciji.

Kako?

Zvok, ki ga pri takšnem dihanju “proizvajamo”, spominja na ocean. Okej, zveni komplicirano. Ampak ni. Res ni. Poskusite. Takšen zvok dobimo tako, da prostor med glasilkama z vdihom in izdihom stisnemo skupaj. Poskusite dihati tako, da proizvedete zvok. Ste? No, to je to.

V pomoč

Na začetku je mogoče dobro, da vadite z odprtimi usti. Čeprav pranajama načeloma poteka skozi nos, je fino, če se na začetku osredotočamo na samo tehniko dihanja. Na ocean med glasilkama, recimo. Ko vdihnete poskusite hkrati izgovoriti črko H. In jo vleči. (Potiho, ni treba pretiravati) Enako storite tudi pri izdihu. Ko dobite občutek, ko začutite zapiranje prostora med glasilkama, zaprite usta in poskusite dihati z nosom.

Koristi

Zmagovalno lahko dihamo kadarkoli in kjerkoli želimo. Mislim, da skoraj več ne jogiram brez te pranajame. Popolnoma sem jo ponotranjila in posvojila. Kar je zelo okej, ker je zelo koristna. Koristna je pri:

– izboljševanju koncentracije

– pomaga pri meditativnem delu

– pomaga pri samozavedanju in prizemljitvi

– spodbuja segrevanje telesa (masaža notranjih organov)

– vsesplošno sprošča

– pomaga pri glavobolih, sinusnih obolenjih

Tako. Imate kaj za izgubiti, če poskusite? Kar tako ali pa ob jogi. Poskusite. Nimate kaj izgubiti. Zadeva deluje.

Če kaj ni jasno, pišite mi. Rada pomagam. ;)

Namaste

Share This