Soja. Bolognese soja.

Medeja

Če bi se večkrat spomnila fotografirat kuho, bi … ma ja, bi imela več fotografij. Tako pa se, pa še to ne vedno, spomnim šele ko jem. Ali ko sem že pojedla.

Pri nas smo mahnjeni na testenine. Pri nas … Jaz pa moški. Mhm, dvakrat tedensko so na sporedu. Meni najljubše so s čisto preprosto paradižnikovo omako. Klasika. Če pa čisto preprosti paradižnikovi omaki dodam še sojo – bolognese!

Drobno sojo sem v jušni osnovi z malo sojine omake (kitajske) skuhala, jo odcedila in ožela. Kako se jaz spopadam s posušeno in brez-okusno sojo, sem povedala v prejšnjem zapisu. Predhodno sem prepražila čebulo. Sojo sem dodala čebuli ter na zmernem ognju pustila pražiti. Medtem sem pripravila omako. Prepražila sem čebulo, dodala malo pora in do zlate barve pustila čebulo pražiti. Ljudje omakam dodajajo svega i svašta, moja bolognese je bila tokrat bolj osnovna. Brez dodatne zelenjave, samo čebula, por in paradižnikova mezga. No, prepraženi čebuli sem dodala paradižnikovo mezgo (lahko tudi paradižnikov koncentrat). Vse skupaj sem pustila vreti na majhnem ognju. Medtem sem očistila solato. Po čiščenju solate sem mezgi dodala prepraženo sojo. Sojo je fino čimbolj prepražiti. Ni je treba zažgati, kot to rado uspe meni, ker si ne znam dopovedati, da multitaskanje ne obstaja. Toliko prepražiti, da dobi lepo rjavo barvo.

Da spominja na meso! V glavnem, sojo dodamo mezgi in vse skupaj kuhamo še … recimo 15 minut. Aja, ne. V bistvu medtem zavremo vodo za testenine. In testenine skuhamo. Ko so testenine skuhane, je tudi omaka fertik. Sploh nisem zakomplicirala.

V glavnem, grem po vrsti:

– sojo kuhamo približno 15 minut (za dve osebi damo tri moje dlani soje – imam povprečno dlan)

– jo ožamemo

– vmes smo prepražili 1 čebulo in tej čebuli dodamo ožeto sojo

– med praženjem soje pripravimo omako

– prepražimo čebulo (in por), po želji dodamo drugo zelenjavo (korenček, zelena)

– dodamo paradižnik (mezgo, koncentrat), popramo po želji

– med kuhanjem mezge očistimo solato

– omaki dodamo prepraženo sojo

– zavremo vodo za testenine

– ko so testenine kuhane odstavimo z ognja tudi omako

– damo na krožnik in jemo

Načeloma kuham za dva, hrane je na koncu za nogometno moštvo. Ne znam najboljše s količinami. Če skuham preveč ostane za večerjo ali pa vse skupaj porabim pri kosilu naslednji dan. Stran pa ne bomo metali!

Zadeva je res enostavna. In zelo okusna. In hitro pripravljena. Brezmesna bolognese omaka? Bolognese omaka za vegetarijance ali bolognese omaka brez mesa? Ne vem. Kakorkoli, omaka se fino poda k testeninam. Sicer pa lahko iz nje pripravimo tudi rižoto. Tako je pri nas načeloma drugi dan. Medeja skuha preveč omake, drugi dan moški naredi rižoto. Jaz ne kuham rižot, ker ne morem stati poleg štedilnika toliko časa. Pa z njoki! U ja, z njoki gre tudi super.

Pa dober tek!

Share This