Sramežljivo šepetanje srca

Medeja
21. 2. 2017

Saj vem! Vem. Najbolj razsvetljeni med nami pravijo, da bodimo z vsem kar je. Sprejmimo, občutimo in živimo vse. Ampak, saj to tudi počnemo. In, ampak, jebemti, veselila se bom! Pravijo, da pričakovanja teptajo, škodijo realnosti, ker jo izkrivljajo, ampak ej, prav. Veste kaj? Prav. Saj štekam. Res štekam. Na antidepresivih sem bila, tako štekam. Ampak vseeno se veselim.

Občutek imam, da se ponavljam. Verjetno zato, ker se. Nekatere zadeve so se mi tako močno zasidrale v podzavest, da že sama misel na njih zbuja občutek krivde. Občutek, da nekaj ne delam prav. Spet. Ker je nekdo drug tako rekel. Nekdo, ki je pametnejši od mene. Nekdo, ki več ve in je bolj izkušen. Ampak glejte, razumem, so priporočila in izkušnje in dobre namere. Vem, poznam. Been there, done that. Ampak nekje vmes sem tudi jaz. Jaz s svojimi izkušnjami in svojim znanjem. Tega nima nihče. Nihče nima tvojih izkušenj. Nihče ne ve, kako je biti ti. Kako je hoditi v tvojih čevljih. S čim se zbujaš zjutraj in s čim preživljaš dan. Nihče ne ve, koliko notranjih bitk biješ in koliko poguma dnevno zbiraš. Nihče. In zato, kljub dobronamernim napotkom, ne moremo preko sebe. Jaz ne želim preko sebe. Želim biti navdušena, igriva, razposajena. Želim preklinjati med stojo na glavi. Želim glasno smejanje pri jogi. Želim, da počnemo tisto, kar nam srce sramežljivo šepeta. Ker nam nihče ne more dati navodil, kako naj živimo svoje življenje, ga lahko živimo le tako, da sledimo sebi.

Kdaj ste nazadnje pogledali navznoter? Kdaj se nazadnje kakšno stvar naredili zato, ker ste si jo želeli? Kdaj ste se nazadnje slišali? In uslišali?

Karkoli preberem, karkoli novega se o osebni rasti in boljšem življenju naučim (od spoprijemanja z dnevno tesnobo do 10 stvari, ki jih moram pred spanjem narediti, če ne želim biti ves naslednji dan pod stresom), je še ena dodatna potovalka, ki jo vlečem za sabo. Pa vse v dobri veri. Ampak nekje je treba potegnit črto. Nekje je dovolj. Vsega ne moremo in nikoli tudi ne bomo vedeli. Nekje je meja. In verjemite, ko pomislimo na mejo, je meja že krepko za nami.

Drugim zaupamo bolj kot zaupamo sebi. Kako je možno, da pustimo tretjim ljudem, ljudem, ki pojma nimajo o nas, da nam narekujejo kaj ja in kaj ne. Poslušaj svoje občutke. Vem, z leti malo oglušimo in ne prepoznamo tako zlahka notranjega glasu v množici kričanj. Ne razločimo šepetanja v množici kričanja. Ampak poslušaj, napni ušesa. Potrudi se in se osredotoči na tisti glasek, ki sramežljivo kliče. To si ti. To je tvoj notranji glas. Prisluhni mu, nameni mu več pozornosti. Ta je tisti, ki ima prav. Ta je tisti, ki vse ve. Ta je tisti, ki je vedno s tabo. Glas, ki najbolje ve, kaj je zate zares in dovolj dobro.

Zaupaj si. In verjemi vase. In, če ne verjameš vase, zaupaj meni in verjemi, da jaz verjamem v vate. Ker sva na istem. Vsi smo tam-tam z zmedenostjo, preobremenjenostjo in tesnobo. Z "kaj je prav" in "kaj je narobe". Tako je. Taki časi so. Ampak, da ne boš mislil, taki časi so, ja, ampak taki časi, so odlični. Odlični so, ker iz takih časov vzklijejo revolucije, ljubezni in premiki. Lahko si misliš “glej jo, romantična duša, fantazira v tri dni”. Želim ti samo povedati, da vse lahko obrneš sebi v dobro. In, glej ta kliše, vse je za nekaj dobro. Odvisno je samo, iz katerega kota zadevo pogledaš.

Zato, najbolj razsvetljeni med nami, hvala. Iz srca hvala za vse napotke, dobre namere in vodiče v korakih kako živeti. Ampak pomladi se bom veselila! Pomladi, daljših dni, ptičjega petja, zelene. Življenje ni pica. Življenje ni samo pomlad. Ne, življenje je tudi jesen. Pa zima. Saj vzamemo vse, seveda vzamemo. Ampak to ne pomeni, da ne bomo slavili prijetnega. To ne pomeni, da ne bomo komaj čakali, da žalost mine. Sprejeli jo bomo, ampak vseeno se bomo veselili dneva, ko bomo nasmejani. In, verjemite, bomo. Bomo nasmejani. Kajti življenje se premika. Časa se ne da prijeti. In v tem krogu minljivosti se nameravam imeti fino. Ker vse ostalo je zguba časa.

Vsi bi radi vse počeli tako, kot je prav. Kot to počnejo drugi. Ampak tako to počnejo drugi. Ne ti. Pozabljaš. Pozabljaš nase. Pozabljamo, da je prav edino tako, kot želimo sami. Prav je edino tako, kot želiš ti. Edino prav je tako, kot ti srce sramežljivo šepeta. Poslušaj ga. Srce ve. Srce te ima rado. Imej se rad tudi ti.

Bodi dobro,

Medeja

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram