Proseni polpeti

Medeja

Proso je zelo okej živilo. Priročno tudi. Blagodejno vpliva na prebavni trakt. Baje vsebuje silicijevo kislino, ta pa koristi koži, lasem, nohtom in zobovju. In sploh ni slabo! Proso zna biti izjemno okusna zadeva. Sploh v obliki kašic. S sadjem! Ali pa s cimetom.

Proso (100 gramov) vsebuje 9,8 g beljakovin, 3,9 g maščob in 68,8 g ogljikovih hidratov in druge za zdravje koristne snovi; fosfor, magnezij, kalij, železo, kalcij, vitamine B skupine. In ne vsebuje glutena.

Poleg kašic jaz proso uporabljam tudi pri pripravi polpetov. In zelo dobri polpeti so to! Nisem še popolnoma osvojila količin, ker sem si šele pred kratkim začela zapisovati recepte (pa ne zato, da se bodo moji potomci pri dediščini borili za knjigico z recepti, ampak preprosto zato, ker stvari pozabljam pa, če ne vem kaj kuhati, pogledam v knjigico in nekaj najdem), sicer pa so ti polpeti precej packasta zadeva. Ali pa samo jaz tako kuham.

 Okej, sestavine.
  • prosena kaša
  • čebula
  • peteršilj
  • česen
  • jajce
  • moka
  • sol
  • sojina omaka
  • poper
  • kruh (odvisno od mokrote zmesi, če ni ravno kompaktna, kruh pomaga)

Postopek

Soljeno proseno kašo skuhamo in počakamo, da se ohladi. Koliko prosene kaše? Recimo dve skodelici za kavo? Tisti gostilniški. Recimo. Ohlajeni proseni kaši dodamo nasekljano čebulo (za boljši okus lahko čebulo prej prepražimo), peteršilj, česen, jajce, malo moke, sol, poper in sojino omako. Mogoče kruh. Vse skupaj premešamo. Sledeča zadeva je taka; zmes je dobra ravno prav mokra, ampak ne preveč. Mora biti kompaktna, da lahko oblikujemo polpete. Polpete oblikujemo z rokami. Jaz to delam tako, da si v roko vsujem malo moke, z žlico zajamem zmes in jo v pomokani dlani oblikujem v kroglico, ki jo potem narahlo pritisnem, da dobim obliko polpeta. Ne vem, morda obstaja lažji način. Če ga kdo pozna, sharing is caring, ker imam te polpete res, res rada, ampak se jim malo izogibam ravno zaradi packanja z zmesjo.

In na koncu? Oblikovane polpete damo na, recimo, olivno olje, jih z obeh strani popražimo in … to je to. Zelo, zelo okusna stvar. Res. Če ne bi bilo tistega dela z oblikovanjem polpetov, bi jih delala vsak teden. Načeloma pri oblikovanju polpetov vidim, če je zmes preveč/premalo mokra. In potem dodajam moko/vodo.

To je to. Pri sestavinah lahko malo čarate pa dodajate zadeve, ki so vam všeč. Malo gorčice, recimo. Ali pa še kakšno zelenjavo. Polpeti so res dobri. Se splača malo packati, eksperimentirati.

Pa dober tek!

Share This