Piškoti. Ovseni piškoti.

Medeja

Sklepam, da ne maram peke, ker imam rada sladko. Je popolnoma logično. Rada jem sladko, ampak če sladkega ni, ga ne jem. Zato ne pečem. Nekajkrat sem se namenila k eksperimentiranju s presnimi zadevicami, ampak dokler sestavine za en presni muffin stanejo toliko kot moja povprečna tedenska nabava špecerije, bodo presni slatkiši pač namenjeni enim drugim časom.

Ne maram belega sladkorja in me maram bele moke. Skoraj rasistično. Ne, določenim zadevam se skušam čim bolj izogniti. Rdečemu mesu tudi (ker je ravno aktualno). Ampak ne bom o tem. Tokrat bom o piškotih. O ovsenih piškotih s čokolado. Ja!

Saj vem, da je na internetu veliko receptov, ampak jaz imam raje preverjene zadeve. Ker ne pečem pogosto pa ker mi je škoda časa za neuspele podvige v kuhinji. Recept za ovsene piškote mi je zdilala tašča. Stvar je zelo enostavna. Res, sem bolj lesene sorte, pri meni gre rado marsikaj narobe. Nič, gremo na piškote.

Sestavine

Ker gre za ovsene piškote, so glavna sestavina ovseni kosmiči. Jaz sem malo kombinirala navadne ovsene (mehke) in musli. Ampak glavni so ovseni. Pa da se ne zaštrikam preveč, gremo lepo po vrsti.

1 jajce

140-150g ovsenih kosmičev

1 velika žlica medu

70g sesekljanih orehov (ali drugih oreščkov)

50g temne čokolade (ali malo več)

50g suhih marelic (ali drugega suhega sadja)

 

100g polnozrnate moke

1 pecilni prašek

1 vanilin sladkor

cimet

ščepec soli

1dcl vode

150g ovsenih kosmičev je bilo pri meni kombinacija navadnih mehkih ovsenih kosmičev, ter žitaric s suhim sadjem. Namesto polnozrnate moke sem dala pirino. Pri čokoladi nisem skoparila, sem bila malo bolj radodarna. Marelic nisem imela, nadomestile so jih rozine. Pa vanilin sladkor je nadomestila burbonska vanilja. Oh, kako diši.

Postopek

Najprej sem vse suhe sestavine stresla v posodo ter jih premešala. Suhim sestavim sem nato dodala vodo, med in jajce. Ko je vse skupaj lepo premešano, sem dala za cca pol ure v hladilnik. Ko se je zmes pocrkljala, sem z mokrimi rokami oblikovala kroglice ter jih položila na peki papir. Lahko se pečejo kot kroglice, jaz sem jih raje oblikovala v klasične piškote. Kroglice sem nežno pritisnila z žlico in dobila želeno okroglo obliko. Pečejo se od 15 – 20 minut pri 180 stopinjah.

Vsega skupaj nanese za en pekač. Kar okej. Piškoti so res dobri, pravijo, da spominjajo na Grand Cereale piškote. Še jih bom spekla. Še vedno so sladki, še vedno so posladek, ampak jaz sem srečna, če ne vidim belega sladkorja. Rasistka, ja.

Pa dober tek!

Share This