Namočeni ovseni kosmiči za zajtrk

Medeja

Včasih nisem posvečala pozornosti hrani. Potem pa so prišla trideseta in deformiran metabolizem.

Kar precej let nisem jedla zajtrka. Kaj pa vem, bolj priročno je bilo spiti kavo. Pa dlje sem lahko spala. Ampak potem z leti in modrostjo spoznaš, da ti ene zadeve škodijo in spremeniš navade. Najprej imaš občutek, da se je vse zarotilo proti tebi – od prehrambne industrije do lastnega telesa. Sčasoma pa ugotoviš, da delaš nepotrebno dramo, se umiriš in začneš jesti dobro in kar ti paše.

Predvsem sem se, ko pride do hrane, umirila. Internet je poln nasvetov kdaj, kaj in kako jesti. Če hočeš sešteti, deliti in množiti vse nasvete medmrežja, ne prideš nikamor. Zmeša se ti. Poskusi, če ti odgovarja je okej, če ti ne, najdi nekaj drugega.

Morda ovsene kosmiče, recimo. Včasih sem jih jedla za večerjo pa ni bilo v redu. Zdaj jih jem za zajtrk in je zelo v redu. Čez noč namočeni ovseni kosmiči so odlični, če nam primanjkuje časa. Ker jih pripravimo večer prej! Poleg tega da nam prihranijo jutranji čas, so namočeni kosmiči tudi drugače zares dobri za nas.

Koristi namočenih ovsenih kosmičev

So lažje prebavljivi

Škrob v ovsenih kosmičih se z namakanjem razgradi, kar poveča njihovo prebavljivost. Vsebnost fitinske kisline se močno zmanjša, kar poveča absorpcijo ostalih hranil.

Vsebujejo zdrave ogljikove hidrate

Živila, ki vsebujejo zdrave ogljikove hidrate (ječmen, oves, sladek krompir, buča, …), so dobra za srce in imunski sistem. Znižujejo raven holesterola, preprečujejo zamašitev arterij in znižujejo tveganja za nastanek rakavih celic.

Vsebujejo B vitamine

B vitamini izboljšujejo delovanje možganov.

Poleg tega tudi pospešujejo metabolizem, so bogati s cinkom in vlakninami ter pomagajo uravnavati prebavo.

Priprava ovsenih kosmičev

Nisem fenica receptov tipa ovseni kosmiči namočeni v kokosovi vodi s ščepcem himalajske soli, ki ji dodamo tibetanski ingver, samorogove solze in indonezijski mah, ki raste na vsakih 15 let. Pa vse skupaj okrasimo s sadjem, ki deluje kot nekaj s čimer se prehranjuje Pikachu. Verjamem, da so te stvari dobre in fajn; jaz sem bolj lene sorte pa z nižjim budgetom za zajtrk.

Večer prej torej ovsene kosmiče namočimo. V mleku mleku, mandljevem mleku, ovsenem mleku, v jogurtu. Po želji. Tudi voda je zelo okej. Koliko kosmičev? Dobro pest, recimo. Odvisno kaj damo še zraven. Damo jih v skledo in prelijemo s tekočino po izbiri. Toliko, da jih pokrije.

Zjutraj so kosmiči pripravljeni za zaužitje. Lahko si jih pogrejemo, lahko jih zmiksamo in zaužijemo kot smoothie. Kaj paše zraven? Skoraj vedno banana. Pa maline, jabolko s cimetom. Muškatni orešček. Pa granatno jabolko, kivi. Jagode. Semena. Če ste naklonjeni beljakovinskim praškom – go for it, lepo pašejo zraven.

Kombinacij je malo morje. Okusi so različni. Zame daleč najboljša verzija (in hkrati najbolj dolgočasna) je ovseni kosmiči namočeni v vodi, malo sojinega/ovsenega mleka, banana, jabolko, cimet.

Njam.

Eksperimentirajte. Pa dober tek!

Medeja

Share This