Najbolj pogoste poškodbe (in bolečine) pri jogi - 2. del

Medeja
25. 1. 2016

Človek lahko hitro pozabi na tri pomembne zadeve pri jogi. Na:

  • dihanje
  • ramena stran od ušes
  • ravno hrbtenico

Moje tri. Tri pomembnosti, ki jih imam vedno s seboj. Globoko dihanje s trebuhom, sproščena ramena in dolg vrat ter pokončna samozavestna in dostojanstvena drža. Simpl. Pa vseeno se mi zalomi. Največkrat takrat, ko sem neučakana. Ko hitim. Ko bi rada na hitro prišla do cilja. Ampak do kakšnega cilja? Takrat pozabim na kakšno izmed treh. Ali celo na vse tri.

Joga nudi oporo. Vseeno pa je fino, da smo tudi sami pozorni na določene bolečine, ki nam morda sporočajo, da nekaj ne delamo najbolje. Da si morda škodimo. Med najbolj pogoste poškodbe in bolečine pri jogi sem v prejšnjem zapisu ujela dele telesa do spodnjega dela hrbta (waw, res dolga poved, meni se pa sanja ne kam z vejicami). Poglejmo preostale dele.

Spodnji del hrbta (križ)

Ah, križ. Spodnji del hrbta nas že tako rad boli (sedenje, nepravilna drža) in tudi pri jogi je lahko zelo na udaru. Pravzaprav je največkrat preobremenjen, ker mu ne damo miru. Razlog za poškodbe in bolečine v križu je največkrat ukrivljanje hrbtenice v predklonih ali pa v psu (Adho Mukha Svanasana).

Ukrivljanje povzroča upogibanje hrbtenice v napačno stran. Po vadbi joge nas spodnji del hrbta naj ne bi bolel. Ravno nasprotno. Ljudje se začnejo ukvarjati z jogo ravno zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta.

In, glede hrbtenice; raje pokrčite kolena, kot hrbtenico. Pred predklonom zravnajte hrbet – od trtice do krone glave – šele nato se spustite naprej. Hrbet naj bo raven ves čas, ko čutite, da se začne krčiti, pokrčite kolena. Hrbet naj ostane raven. V sedečih asanah lahko hrbtenico zravnamo tako, da sedemo na kvader, blazino ali odejo. Tako dvignemo zadnjico od tal in razbremenimo spodnji del hrbta.

Pod kolena si lahko tudi vedno damo kvader ali odejo, da zmanjšamo pritisk. Pa pazite na razporejanje teže. Razbremenite kolena.

Stegenske mišice

Veliko ljudi večino dneva presedi pred računalniki. Narava dela je danes takšna, da človeka sili iz njegovega naravnega položaja. Tako pač je. Rezultat nenaravnega pretiravanja so trde in zakrknjene stegenske mišice. Vsi jih imamo. In zlahka si jih lahko pretegnemo. Pes (Adho Mukha Svanasana) je odlična asana za raztezanje stegenskih mišic in vezi.

Kolena

Mislim, da imamo vsi v določenem obdobju življenja vsaj enkrat kakšno težavo s koleni. Mnogokrat so pri jogi za boleča kolena krivi ravno togi boki. Zategnjenost v bokih pomeni bolečine v kolenih. Najprej to občutimo v sedečih položajih s prekrižanimi nogami. Če so bolečine v kolenih pogoste, premočne ali pa preprosto nadležne (morda bi bilo fino, da kakšne resnejše zadeve pogleda tudi zdravnik), se enostavno izognemo položajem, kjer noge križamo.

Vrat

Stoja na glavi in stoja na ramenih sta lahko težavi za vrat. Za bolečine in poškodbe. Nepravilno izvajanje teh asan lahko povzroča preveč pritiska na vrat. To pa ni v redu, ker si lahko resneje poškodujemo vretenca. Previdno in počasi. Če imate resnejše težave z vratom, se je morda najbolje kar izogniti tovrstnim inverzijam. Sicer pa tudi tukaj velja: ramena stran od ušes. Ramena morajo biti močno zasidrana, saj v tovrstnih inverzijah podpirajo celotno telo.

Če ramena niso tam kjer bi naj bila, vso težo nase prevzame vrat.

To so najbolj pogoste poškodbe in bolečine, ki se lahko pojavijo pri jogi. Seveda se zna zgoditi, da si pretegnete mišico, vez za katero sploh vedeli niste, da jo imate. Našteti deli telesa so le najbolj na udaru, ko se z jogo ukvarjamo. So najbolj izpostavljeni.

Če se bolečina pojavi ali noče stran, postaja neznosna, posvetujete se z zdravnikom.

Če vas mogoče skrbi za kakšen del telesa ali pa niste prepričani o pravilnosti položaja, pišite mi. Vesela sem vsakega vprašanja.

Medeja

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram