Joga za spodnji del hrbta [video]

Medeja
19. 4. 2020

Spodnji del hrbta je tisti del telesa, s katerim imamo največkrat težave. Včasih je dovolj že kihanje, ki nas preseneti in pusti z bolečinami v hrbtu.

Nepravilna drža, večurno sedenje, stres in lezenje vase. Dejavnikov, ki lahko sprožijo ali poslabšujejo bolečine v hrbtu je nekaj. In nekaj teh lahko blažimo, preprečimo ali saniramo s pomočjo joge. Z jogo ne moremo rešiti vsega in, če so bolečine hude in dlje časa trajajoče, se posvetujemo z zdravnikom. Nam pa joga lahko pomaga doseči vso tisto razliko, ki jo potrebujemo do boljšega in bolj zdravega psihofizičnega stanja.

Pogost vzrok za bolečine v spodnjem delu hrbta so tudi togi boki. Kolk je sklep, narejen za gibanje v vse smeri. Naprej, nazaj, levo, desno. V prisiljenih držah, kot je sedenje, sta naša kolka poravnana naprej, kot so recimo poravnana kolena. To povečuje napetost v spodnjem delu hrbta, ki se ob spremljajočem občutku trdosti preobrazi v bolečino. Pravijo tudi, da naj bi na področju bokov shranjevali nepredelana čustva, neizražene emocije. Skladiščenje le-teh pa vpliva na njihovo nefleksibilnost in togost.

Podobno kot se pod stresom obnašajo naša ramena, tako se obnašajo tudi s stresom obremenjeni kolki. Sklep se zapira, vezi postajajo trde in v krču, kar sproža bolečine, ki se lahko začnejo širiti na sosednje dele telesa. Pri ramenih je to vrat, pri bokih pa križ oziroma spodnji del hrbta.

Zato sem zate pripravila video z jogo, ki bo sprostila tvoj spodnji del hrbta in hkrati odprla toge boke.

Joga je ena varnejših vadb. Njena usklajenost gibov z dihi vodi do meditativnega premikanja telesa in uma. Pozorno in prijazno, s spoštovanjem do meja in omejitev, nas popelje bližje koristim in spremembam, po katerih naše telo kliče.

Zato, ko pride do bolečin (fizično ali psihično), joga na nežen a efektiven način poskrbi za dele telesa in uma, ki so skrbnosti in pozornosti potrebni.

Koristi meditativnega gibanja za spodnji del hrbta in boke so:

  • izboljšuje držo
  • krepi mišice lumbalnega dela hrbtenice, križnice, kolkov
  • krepi psoas, najglobljo mišico našega telesa, ki vpliva na naše ravnovesje, moč, gibljivost sklepov
  • zmanjšuje napetost in razteza hrbet, boke
  • odpira in mehča tkiva, sklepe
  • povečuje prožnost, fleksibilnost spodnjega dela hrbta in kolkov
  • povečuje občutek zavedanja o lastnem telesu
  • oskrbi obremenjena tkiva z več kisika
  • sprošča napetosti zbrane na področju kolkov

Kot opozorilo in skrbnost do lastnega telesa in osebne prakse - ob kakšni resnejši in dlje časa trajajoči bolečini se posvetujte z zdravnikom.

Youtube kanal je namenjen tebi in tvoji domači praksi (povezava do kanala je v nogi spodaj desno), zato mi v komentarju lahko poveš, kakšne joge si želiš. Kateri del telesa čaka na razteg in predihavanje, ali pa morda katera stiska rabi mogoče malo pomoči.

Ne pozabi dihat,

Medeja

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram